Hur botar man klamydia utan att uppsöka vårdcentral?

Klamydia

svenska nätapotek beställ antibiotika

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som lyder under smittskyddslagen och är även de som sprids snabbast. Den orsakas av en bakterieinfektion som kan finnas i urinröret eller slidan samt i vissa fall i ändtarmen. Den smittas via slemhinnekontakt som vid samlag vaginalt och analt.

Var får man klamydia?

Klamydia drabbar främst underlivet men kan även påträffas i halsen. I de flesta fall är den inte farlig men kan föra med sig allvarligare konsekvenser som sterilitet om den inte behandlas. Sjukdomen visar inte alltid symtom, det är inte helt ovanligt inga eller få tecken visas så den kan vara lite svår att identifiera. Symtomen kommer vanligen inom en till två veckor men kan komma mycket senare.klamydia 24apoteket

För kvinnor kan en eller flera symtom visa sig:

  • Blodblandade flytningar
  • Ont i nederdelen av magen
  • Rikligare flytningar
  • Svidande eller brännande känsla i underlivet
  • Även svidande känsla vid urinering kan inträffa

Män kan uppleva symtom som:

  • Flytningar från urinröret
  • Ont i pungen
  • En svidande känsla i underlivet
  • Smärta vid urinering

Risker och följdsjukdomar

Ungefär 50% av alla som smittas med klamydia visar inga symtom, detta innebär att det är många som bär på sjukdomen utan att veta om det. Detta är oturligt på många sätt. Det innebär att det finns många individer som är smittbärare utan att veta om det och smittar andra med sjukdomen. Vidare kan klamydia ge upphov till följdsjukdomar som kan vara allvarliga om den inte behandlas.

Den kanske värsta potentiella följdeffekten är att både kvinnor och män kan bli sterila. Män kan bli sterila om sjukdomen inte behandlas eftersom klamydia kan leda till bitestikelinflammation som i sin tur kan leda till sterilitet. Kvinnor som har gått runt med klamydia som inte behandlats kan även få äggledarinflammation samt även smitta sitt barn vid förlossning. Detta kan resultera i att det nyfödda barnet kan drabbas av ögoninflammation och lunginflammation.

Behandling

Om du misstänker att du har klamydia ska du behandla så snart som möjligt med antibiotika. Detta bör du göra för att undvika att smitta andra samt undvika eventuella följdsjukdomar. Antibiotika går att få antingen via vårdcentral,barnmorska,smittskydsklinik, alternativt via ett nätapotek. Vanligast är att man tar zithromax mot klamydia.  Infektionen är lätt att behandla och en kur tar ofta runt nio eller tio dagar att slutföra. Under behandling bör du inte att ha samlag eller annan intim kontakt tills efter kuren är avslutad.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.